-
STATIUNEA BAILE 1 MAI
Statiunea Baile 1 Mai este situata in judetul Bihor, la numai 2 km de Baile Felix si 4 km de Oradea, intre satele Rontau si Haieu.
Cunoscuta de-a lungul timpului si sub numele de Baile Episcopiei (sec. XV-XVII), statiunea s-a facut remarcata mai ales datorita apelor minerale si a namolului sapropelic extras din lacul aflat in localitate, utilizate in tratarea unor afectiuni reumatismale, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic si afectiuni ginecologice.
O alta atractie o reprezinta cele doua stranduri: strandul "Venus", cu o capacitate de cateva mii de locuri si cu multe bazine (din care unul olimpic si unul cu trambuline pentru sarituri) si "Strandul cu Valuri", cu o capacitate mai mica, dar care are o atractie deosebita datorita valurilor care sunt produse in apa din bazin (aceste valuri sunt produse de un motor construit de ingineri austrieci in jurul anului 1835).
La Baile 1 Mai se afla izvorul paraului Peta (30 °C), care, dupa ce traverseaza localitatile Sanmartin si Oradea, se varsa in Crisul Repede. Lacul format pe paraul Peta adaposteste relictul tertiar Nymphaea Lotus var. Thermalis - "Lacul cu nuferi" (floare unica in Romania, protejata prin lege), considerat rezervatie naturala. Planta originara din zona Nilului, se presupune ca semintele de nufar au fost aduse aici fie de turci, fie de pasarile calatoare si s-au dezvoltat datorita apei termale.
Efectul benefic al apelor termale din statiune a fost descoperit cu foarte multi ani in urma. Primele tratamente care se faceau erau cu namolul extras de pe fundul albiei paraului Peta si din jurul izvoarelor termale. Acesta era aplicat direct pe partile dureroase ale corpului si asa s-a descoperit efectul de vindecare si ameliorare a bolilor reumatice.
-
Statiunea BAILE FELIX - situata la o distanta de 2 km de Baile 1 Mai
Daca în latina Felix înseamna fericit, atunci cu siguranta în româna Baile Felix reprezinta paradisul apelor termale. Într-un loc fascinant în care elementele primordiale ale naturii, apa, aerul si pamântul se regasesc în cea mai pura forma, tot ce-ti poti dori venind aici este o vacanta în care relaxarea se îmbina perfect cu descoperirea unor locuri binecuvântate, cu un farmec aparte. Renumita atât în tara cât si peste hotare, Statiunea Baile Felix este localizata în partea de Nord-Vest a României, la 9 km de municipiul Oradea si la 20 km de granita cu Ungaria (de punctul de frontiera Bors). Situata în Câmpia Crisurilor, într-o zona colinara cu paduri de fag si de stejar, la o altitudine de 140 m, Baile Felix concentreaza toate atributele unei adevarate statiuni balneo-climaterice.
Vizită Peștera Urșilor: situată la 60 de minute de Băile 1 Mai, în localitatea Chişcău, Peştera Urşilor este un obiectiv turistic unic în Europa. Peştera a fost descoperită relativ recent, în 1975, într-o fostă carieră de marmură. Cu o lungime de 1,5 km Peştera Urşilor este o rezervaţie speologică care adăposteşte un număr impresionant de stalactite şi stalacmite de cele mai diferite forme, precum şi urme de viaţă şi resturi fosile ale ursului de cavernă dispărut cu mai bine de 15.000 de ani.
http://www.pesteraursilor.net/orar_pestera_ursilor.html
Este la dispoziția turiștilor, tot timpul anului, indiferent de anotimp, zilnic între orele 10:00 și 17:00.
Tarife intrare peșteră: Adulți: 20 Ron, Copii: 10 Ron, Taxă fotografiere: 15 Ron, Taxă filmat: 25 Ron.
Peştera Meziad: situată în Munţii Bihorului, la aproximativ 80 km distanţă de Băile 1 Mai, Peştera Meziad este structurată pe patru etaje cu formaţiuni calcaroase. Peştera se măsoară pe 4774 m şi a fost printre primele peşteri amenajate din ţară. În galerii s-au găsit resturi fosile de Ursus Spaeleus. Formaţiunile din calcar, stalactitele şi stalacmitele vă invită într-o lume de basm.
-
Vizita tur oras Oradea-resedinta judetului Bihor; Excursie în Oradea: situat la 5 minute de Băile 1 Mai, Oradea este un
oraş cu vechi tradiţii istorice şi culturale. Oraşul atrage vizitatorii şi interesul acestora prin frumusetea şi diversitatea obiectivelor turistice: Muzeul Ţării Crişurilor, Catedrala Romano-Catolică, Biserica cu Lună, Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”, Palatul şi pasajul “Vulturul Negru”, Teatrul de Stat, Cetatea medievală, Muzeul tarii Crisurilor, precum şi numeroase clădiri de la sfârsitul secolului XIX; Se poate vizita și urca la turnul Primăriei Oradea, de unde se vede panorama orașului http://oradea.ro/subpagina/vizite-in-turnul-primariei.
Si alte obiective care pot fi gasite pe http://oradea.travel/?p=1879;
-
Partia de schi din Hidiselul de Sus, (judetul Bihor), la 11 km fata de Baile 1 Mai are o lungime de 550 m, unde exista si
un teleschi; -
La doar 3 km distanta de Baile 1 Mai se afla satul Betfia, unde exista un platou carstic unic in zona - un aven cu o
adancime de 86 de metri, numit "Craterul de la Betfia". Pana la aceasta locatie se poate ajunge pe drumul care face legatura intre sat Haieu si Betfia; -
Vizită în Budapesta, Debretin, Cluj, Maramureș, Grădina Zmeilor – Sălaj, Boga etc. Detalii la Alina Giurgiu:
0744/ 551 797.